carian @ nandotcom

Loading...

Sunday, May 2, 2010

Hala Tuju Lepasan Graduan Sains Pemakanan

Memilik Ijazah Sarjana Muda Sains Pemakanan...??

Ingin mencari pekerjaan yang berkaitan..??

1) Pegawai Zat Makanan (PZM) - C41

PB: Susah nak dapat kija nie sebab ramai kat luar sana agak 'memenuhi' kriteria seorang ahli pemakanan. BSc Sains Pemakanan (UKM, UPM, USM), Food Science and Nutrition (UKM, UMS, UCSI), Food Service and Nutrition (UMT), Nutrition & Dietetics (UITM. IMU) (x kuar lagi graduate dieorg nie)...haha...Bergantung semasa interview ngan SPA, anda perform, kurus (sbb penah kena tembak masa interview, kalau awak obese camne awak nak consult orang laen hehe..=D) dan perwatakan menarik, insyaALLAH akan diterima..=)

Esok dgr kata result interview PZM nak kuar....huhu...(x perform langsung KHA arituh masa interview haha...oleh itu KHA tidaklah berharap hehe...di BKKM lg la aku hehe)

2) Nutritionist (Private sector)

Ramai yang tercampak dan bekerja di sini mencari rezeki sesuap nasi hehe..=) Gaji best espeseli kalau company yg besar2 tapi kalu Gaji 5 ribu mmg u Ols kena bagi kerja 5 ribu lah kan haha...x paham..?? paham2kan la sndre hehe...

3) Pegawai Belia dan Sukan (Pemakanan) - S41

Sport Nutritionist..?? yes KHA sgt2lah berminat dalam bidang nie tp apakan daya 'KHA" x perform semasa interview kat ISN, dan juga KHA sedar KHA gemok nak mampus haha...

3) Pegawai Teknologi Makanan (PTM) - C41

Kerja KHA sekarang yahoooo..=) bestttt...=) KHA dapat kije nie secara x sengaja haha...Pergi interview for PZM ttp bile diterima diconvert jadi PTM haha...mula2 berat ati tp lama2 KHA sudah jatuh cinta ngan PTM tp apakan daya KHA x ada Qualification dalam bidang ini hehe...bidang nie khusus untuk Food Tech n Food Science yg ada kena mengena ngan makanan... Skop kerja sgt luas dan tidak sempit seperti sesetengah bidang kerja yg laen.

4) Tutor/ Lecturer

Bidang yang menarik menjadi seorang pendidik anak bangsa..=) Hope 1 day KHA akan menjadi seorang pensyarah...=) tunggu dan lihat...KHA dah pasang niat nak bawak student die g present Research masa NSM Conferance suatu hari nanti..=) insyaALLAH.

5) Quality Assurance (QA)

no info..

6) Quality Control (QC)

know nothing hehe...

7) Sales & Marketing

Boleh buat duit kalu betul2 serius dalam bidang nie...ingatlah semua 9/10 rezeki datang dari perniagaan..=)

8) Researcher

teringat time buat tesis...haha...=) best tapi perlukan keazaman yang tinggi hehe...

====================================================================

16 comments:

nurulhuda said...

abg nan, yg penting ada kerja & duit masuk..hehehe..

btw, Quality Control tuh kalau dlm foodservice turutlah mencakupi HACCP lah salah satunye.. documentation berlambakssss, tak lalu..hehehhe

nadrahfihil said...

mmg info yg berguna saat2 nih abg nan!! thanks alottt... cuak r tkot tk dpt keje.. uhu

HaRaShO HiDaYaH said...

kalo nak pikir tak puas hati org blaja sket, dpt keje....cuba ko pikir apa perasaan org yg blaja sama, kerja sama...tp gaji berbeza hanya kerana graduate U berbeza...WTF?huhuhu...unless kalo gaji bosar, keje banyak...boleh la puas hatikan...muahahahaha...

abg long, percayalah rezeki kita Allah dah tentukan...mcm adik dayah ni, nak sgt jd lecturer tp akhirnya di sini...mungkin ada hikmahnya...kan abg long juga yg pernah bgtau adik dayah dulu... =P

dilla joe said...

amat2 b'gune..thanx..everything will work out for d best~ insyaAllah...

thesweetlittlecat said...

kau tertinggal satu jek lagi...

PTD-pegawai tadbir dan diplomatik.. :)
blaja sampai MSc.. tgu2 tak dpt jadi PZM, so jadilah PTD.. tak semestinya kena hebat tp kena pandai berpura2.. :)

kalo dpt PTD kat MOH, bestlah jugak.. leh tolong mana yg patut kat unit pemakanan... tp kalo dpt kat kementerian cari makan mcmne?? terima jelah pe yg ade...

sbnrnya ada banyak lg kerjaya dr course nutrition itu, cuma rezeki masing2 amat berbeza.. dan Malaysia sgt terhad utk job scope a nutritionist..

p.s.: me too memasang azam to be a lecturer, but i'll wait.. the time wil come, i beliv it! :)

yuyun said...

thanks abang nan! info yang bagus di hujung2 'pendudukan' di ukm ni. uit. baru tau uni laen belajar banyak mane kredit hour die. adoi. bezenye~

missrivebell mumun said...

nice info sharing!!

Miss AnisSensuous said...

info yang sangat-sangat berguna untuk sy.tq :)

-SimPle_Mzrins said...
This comment has been removed by the author.
-SimPle_Mzrins said...

Tq for the info....

Yanaa said...

wahh..kalau bley laa yanaa nk tanye KHA nie graduan dr uni mane eap??

Ahmad Lutfi said...

graduan daripada UMS tidak boleh memohon nutrition lagi tau tak.... start tahun nie.... so sad.... cause i'm a student in UMS....

erynn syasya said...

adakah bidang pemakanan ini susah mendapat pekerjaan ?apakah kelayakan untuk ambil bidang ny?

Mr.N said...

Nutrition satu bidang yang luas..jgn kecilkan skop hanya untuk menjadi seorang pegawai pemakanan sahaja di sektor awam. Sektor swasta lagi luas dan boleh biak duit hehe..=)

Latifah Shahirah said...

saya minat sangat dengan bidang ni..boleh saya tau salary sekarang untuk kerjaya bidang ni?

Latifah Shahirah said...

saya minat sangat dengan bidang ni..boleh saya tau salary sekarang untuk kerjaya bidang ni?

 

nandotcom | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL