carian @ nandotcom

Monday, July 26, 2010

Mutiara Sabah vs Mutiara Naga

( ...Duhai bonda duhai ayahanda
Dengarlah rayuan anakanda
Yang jauh di mata... )

==============================================================
Gema takbir di subuh hari
Menjelang sudah aidil fitri
Tapi hamba musafir diri
Ke sana sini membawa diri

====================================================================

Di hari raya
Terkenang daku kepada si dia
Kampungku indah nun jauh di sana
Ayah serta bondaku

====================================================================

Bersempena hari raya nie, aku telah membelanja sekeping duit untuk mutiara-mutiara indah
di bawah nie haha...=) ada 3 kaler semuanya...pearl white, itam, ngan peach...bg aku pearl white hanyalah kaler civic type-R dan bukannya butang baju melayu haha...shopping time ngan jayanya kat area Pasar Filipina, KK haha....Bila la aku nk kena attachment kat KK lagi nie...mau jalan2 g pulau manukan ngan sapi plak haha.....=D





gambar sgtlah tidak memuaskan kerna camera hp VGA je haha...=D

pencarian mutiara-mutiara ini tidak akan berakhir di sini sbb set mutiara for my dads n moms n AFC belum lagi diketemui haha....mayb next month...haha...best2...=)

Saturday, July 17, 2010

avocado

yeaaayyy tertunailah hasrat di hati (cilok nama blog kak ina KL) hehe...=) Dapat jugak sia makan si hijau bernama avocado nie hehe...sia beli di pasar malam keningau sebanyak seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeBIJI hehe....=) cincai kira makcik tuh bg seringgit (katanya) sbb die kata sekilo RM4 tp xkan sebiji dah 250gram kan...soooo wateva wahai makcik...janji sia dapat makan si ijau nie hehe....

Inilah buah yg aku beli hehe....pernah nampak kat jusco tp buat bodoh je sbb tgk je buah nie terus ingat facial wash jenama eversoft haha....=D

Buah yang telah sia potong dua...ada biji beso dalam die so biji itu perlu dibuang ya puan2...

sebelah kiri kite tuh hanyalah selaput biji yg kat sebelah tuh so kite kena buang biji n selaput tuh tau b4 makan...tp kalau rasa perut n gigi tuh kuat makan la semuanya haha...=)

Haaaa....ini lepas di bersihkan n RTE (Ready to Eat) hehe....aku makan sama2 ngan honey...sedap rasanya....kita boleh makan yg area kuning tuh sbb yg area ijau tuh keras gile kentang hehe....

====================================================================

Info Avocado:

Nutritional value

Avocados are high in valuable fats and appear to have a beneficial effect on blood serum levels. For a typical avocado:

High avocado intake has been shown to have a beneficial effect on blood serum cholesterol levels. Specifically, after a seven-day diet rich in avocados, hypercholesterolemia patients showed a 17% decrease in total serum cholesterol levels. These subjects also showed a 22% decrease in both LDL (harmful cholesterol) and triglyceride levels and 11% increase in HDL (helpful cholesterol) levels. Additionally a Japanese team synthesised the four chiral components and identified (2R, 4R)-16-heptadecene-1, 2, 4-triol as the natural antibacterial component.

====================================================================

Link:

Avocado (WHFoods)
Avocado (wikipedia)

Friday, July 9, 2010

Cerita Seminggu di Keningau...=)

Seperti yg ramai x maklum, kini aku sudah bergelar Pegawai Sains (Zat Makanan) yang kini bertugas di Klinik Kesihatan Ibu & Anak Keningau (KKIAK) hehe...arini cukup seminggu aku berkerja kat KKIAK...DAN...seminggu dah aku berjauhan ngan famili n AFC huhu...ohhh homesick muhaha....

Aku Himpunkan Cerita Minggu ini melalui penceritaan bergambar muhaha....=D
====================================================================

Bersama AFC kat Stesen ERL, Putrajaya Sentral
Daku Bersama2 beg yang beratnta 18.7Kg muhaha....
Sekawan beg yang bergelar...Beg Merah, Beg Kuning dan juga Beg Laptop hehe..=)
cissss.....kurang pencahayaan........
yaaa....terang kembali seperti sedia kala hehe..=)
Dalam ERL yg kurang ramai....
ohhhh kami berdua adalah merah hehe.....
yaaa....gambar tetap bergambar hehe...
Si Merah....
saje test timet camera henpon....citttt time aku tekan punat timer tu la hp nie nak golek2 atas beg muhaha...
yaaaa.....ada ilusi di situ..nmpk kurus wooooo haha..=)
yaa...ini nampak berisi haha...
ngan syamel si bongsu....
cik adek baju kaler merah mau g mana...?? Daftar masuk UKM ka....?? Nampak baju KTSN juga itu haha...=D
cittt.....xpueh ati....kata 2.15 gerak sekali 2.45 juga dieorg bg masuk...
bila la aku nak beli kapal terban nie..best gak kan....
yaaa...ini dalam kapal terbang sebelum kena hp kena off.....
jIKA ada x pueh ati aku dok tangkap gambar nie sila get out from my blog's face huhu....
yaaa...saya mmg perak (sila baca gunakan e teleng..)...sbb ini kali kedua saya naek kapal terbang hahaha....sapa yg x heran naek kapal terbang tuh mesti x terhegeh2 mcm aku nie kan haha..=D weiii suka ati aku la nak tangkap gambo....
Da sampai KKIA nie hehe....thanx Dr. Maryam n Dr. W.Rusydi n oso Dr. Adam (2b) jemput n bawak g Hotel Yahoooo hehe...=D
====================================================================
Ini adalah gambo kat Hotel Yaho hehe..=D alo boss, kasi wa duduk seminggu free bleh..?? suda masuk blog maa....hehe




drinking water pertama aku minum kat bumi di bawah bayu hehe...
====================================================================
Dinner di perantauan sob sob sob.....








====================================================================

Saya Khairul Hasnan Bin Amali mau lapor diri........................hehe..=D




====================================================================

Pusat Kesihatan Kawasan Keningau....=)
====================================================================

Pemandangan dari umah aku menumpang...hehe...thanxs rizuan n da gang bg aku tumpang buat sementara waktu hehe..=) jasamu dikenang sampai bila2..=)

pukul 6 pagi
Pukul 6.30 pagi
syok dok tgk kawasan berkabus...
kabus lagi hehe..=)
====================================================================

Itu adalah tulang rusuk saya...chantekkan...?? haha....Selamber buat medikal cekap kat Hospital keningau....napala aku x buat awal2 kat umah hehe....kan da cari masalah sndre hehe..=)


Lebat gile ujan arituh....tgkla pelepah pokok tuh....gile gerun hehe..=D

====================================================================

Jam menunjukkan pukul 7.30 ye kawan2...=) gelap gulita...=D

Nasi Ayam Goreng Thai, Dreamland hehe....
Teh C...=)
Gambar terkini...pada pukul 5.30 petang hehe...chantekkan pemandangan...SubhanAllah...=)

 

nandotcom | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL