carian @ nandotcom

Wednesday, November 21, 2012

Rumah Impianku

Harga Hartanah: RM250k
Pembiayaan: 90%
Tempoh Pinjaman: 30 tahun
Kadar Interest: 7%
Jumlah Pembiayaan: RM225000
Bayaran Bulanan: RM1497
Kos-Kos Lain: RM10K



Tuesday, November 20, 2012

Cara Membeli Rumah


Beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan
dan urusan-urusan sebelum dan semasa membeli rumah.


1. Pilih Lokasi Rumah.
a). Pilihlah lokasi yang dekat dengan tempat kita bekerja untuk mengurangkan
kos pengangkutan ketempat kerja.
b). Pilih lokasi yang stretegik, ada potensi untuk membangun supaya harga
rumah dan kadar sewa meningkat di masa depan.
c). Lokasi yang majoriti penduduknya sebangsa atau seagama, supaya senang
urusan amal ibadat, berjamaah, kenduri kendara dsb.
2. Pilih Jenis Rumah.
a). Jenis rumah yang mampu kita beli dan sesuai dengan pendapatan kita. Tak
kiralah apartment ke, teres ke atau banglow.
b). Saiz rumah yang sesuai dengan saiz keluarga kita. Keluasannya, jumlah
biliknya, parking space dsb.
c). Jenis hak milik, pajakan atau kekal. (Kalau boleh beli yang kekal)
3. Pilih Pemaju.
a). Pilihlah pemaju yang dah establish atau syarikat besar yang tersenarai
di BSKL macam  Sime UEP, Negara Prop., dll. Kalau pemaju keci-kecilan, takut
projek terbengkalai. Macam kawan saya dah terkena, 3 tahun tak siap lagi.
Kalau pemaju yang OK biasanya 6 bulan saja.
b). Syarikat pemaju besar-besar ni, dia orang berurusan dengan pembeli
secara professional, tak banyak kerenah. Dia orang mesti jaga imej. Kalau
yang ada ISO9000 ke lagi bagus.
4. Pilih Peguam (Loyar).
a). Loyar Pemaju untuk urusan perjanjian jual-beli (S&P) – yang ni biasanya
free. Kalau kena bayar pun cuma duit stem, minyak dan photostat.
b). Loyar Bank untuk urusan perjanjian pinjaman – boleh cari sendiri atau
suruh bank cari. Yang ini kita kena bayar. Jumlahnya bergantung  kepada
jumlah loan. Professional fees kalau tak silap 1% dari jumlah loan plus duit
stem, photostat dan lain-lain documentations.
5. Pilih Bank.
a). Pinjaman boleh dibuat di mana-mana bank yang menawarkan housing loan
(yang islam dinasihatkan pastikan pinjaman Islam sebab di situ ada
keberkatan walaupun nampak mahal sikit namun halal ingat HALAL) samada
 panel yang dilantik oleh pemaju atau cari sendiri.
b). Pilihlah bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman,
interest rate, tempoh bayaran balik dsb. samada cara Islamik atau
konvesional. Biasanya boleh loan 90% dari harga rumah dan ansuran bulanan <
1/3 dari pendapatan bulanan kita.
c). MRTA – Insuran untuk cover loan (wajib) – boleh bayar cash atau masuk
dalam loan (one lump sum).
d). Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).
6. Pengeluaran KWSP.
a). Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama
atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.
b). Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara
harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan
jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.
Contohnya : Harga rumah RM100,000. Loan RM90,000. Perbezaan RM10,000.
10% harga rumah RM10,000. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM10,000 +
RM10,000 = RM20,000. Kalau akaun2 ada RM15,000 kita boleh keluar  semua
simpanan itu. Kalau akaun2 ada RM30,000 kita cuma boleh keluarkan RM20,000
saja (sebab dikira yang terendah).
Adalah dinasihatkan kita check akaun2 dulu sebelum kita decide berapa loan
kita nak ambil. Kalau akaun2 kita banyak, kita boleh kurangkan loan.
c). Dokumen yang diperlukan untuk memohon pengeluaran : i. borang
permohonan, ii. salinan S&P, iii. salinan I.C. iv. salinan surat tawaran
loan.  Boleh buat kat mana-mana pejabat KWSP. Pengeluaran akan datang setiap
3 tahun sekali untuk mengurangkan loan.
7. Lain-lain hal.
a). Jaga-jaga dengan ‘late payment interest’. Yang ini ramai orang terkena
masa nak ambil kunci rumah. Tak kira kesilapan siapa samada pemaju sendiri,
pihak bank atau pembeli, jika berlaku kelewatan on progressive payment
pemaju tetap akan caj atas pembeli 10% dari jumlah bayaran yang lewat. Dalam
S&P ada kata ” Without prejudice to the Vendor’s right under clause
bla…bla…” Dalam hal ni pembeli tak ada hak nak bersuara langsung
walaupun kesilapan yang menyebabkan kelewatan pembayaran dilakukan pihak
pemaju atau pihak bank.
b). Semua surat-surat, salinan-salinan surat dari pemaju, bank atau loyar
failkan baik-baik untuk rujukan jika timbul satu-satu masalah  kemudian
hari.
c). Tempoh S&P biasanya 2 tahun, dan ada juga yang 3 tahun. Pihak pemaju
akan cuba sedaya upaya untuk siapkan rumah dan serahkan kunci dalam atau
sebelum tempoh itu tamat, walaupun rumah itu belum layak diduduki (belum
dapat CF dari pihak berkuasa tempatan)        untuk mengelakkan dari
melanggar perjanjian dan membayar interest kepada pembeli. Yang menjadi
mangsanya pembeli juga sebab selepas handing over, loan dah kena bayar penuh
tapi rumah tak leh duduk – kena bayar rumah sewa lagi.
d). Lepas ambil kunci check rumah betul-betul, ada crack ke, bocor ke.
Komplain terus kepada pemaju sebab still under warranty (18 bulan).

========================================================================
info berguna tuk saya…
coz adik saya dah wat perjanjian dengan pemaju…
loan pon dah diluluskan…
tup2 interest kne bayar…
dah jmpe pegawai bank…
die bgtau interest akan ditolak melalui loan yg dibuat…
and then surat 2 akn smpi selepas interest dibayar…
tapi smpi skrg bank masih kol2 suruh bayar interest…
0
0

Rate This
  • ssya rasa ini loan biasa ni bukan islamik… kalau yang islamik dia lebih berkebajikan…. masalah bayaran tertunggak ni dia tolak ke depan. Malah dia bagi pelepasan dua bulan setahun tak perlu bayar kalau tak mahu… inilah islamik berkebajikan… kaedahnya samada sewa beli (biasanya dia flate rate) satu lagi musyarakah mutanaqisah (keuntungan menurut atas baki)… makna maka lama bayaran bulanan makin menurun… mcm yang kerajaan buat. Kadang bank dah sama ratakan rate. Apa2 pun pastikan yang ISLAMIK. Untuk jangka panjang anda akan lebih tenang…. yang lebih kurang ceti tak larat nak layan call tagih hutang… he he…
    0
    0

    Rate This

======================================================================
bagaimana klau beli dr tangan pemilik rumah pula??
0
0

Rate This
  • Proses lebih mudah dan senang, boleh urus sendiri (agak susah), boleh juga upah peguam uruskan. Perlu sign perjanjian SNP (persetujuan jualbeli) kemudian jika penjual masih berhutang dengan bank dia perlu selesaikan dengan bank dahulu. Jika tak berhutang lihat pula kondisi kita nak beli tunai atau kita nak buat pinjaman dengan bank. Kalau tunai dengan tunai lagi senang perlu buat SNP kemudian buat MOT (memorendum pindah nama) urusan ini boleh dibuat di pejabat tanah. Ada borang2, prosedur2 dan kos2nya boleh pi tanya di pejabat tanah tempat rumah kita beli. Kalau kita nak buat pinjaman kita hanya perlu serah SNP kita dan geran sahaja kepada pihak bank. Depa urus semua… Ni ringkas saja… masih perlu perincian… tapi sikit sebanyak boleh google lagi insya Allah ada….
    0
    0

    Rate This

======================================================================
Sumber: http://epanduan.wordpress.com/2009/11/25/cara-membeli-rumah/





Tuesday, November 13, 2012

Eye In The Sky

Thanks AirAsia sebab pilih saya sebagai 'Eye in the sky' untuk AK5123, BKI - KUL pada 9 Nov 2012 yang lepas. Hari ini saya telah melengkapkan soal selidik anda dengan jayanya.

Dari kaunter saya telah mempunyai masalah di mana staff di kaunter tidak tahu berapa berat (kg) untuk seseorang yang memiliki tiket waran kerajaan. Its 20kg MISS ORIANA...thanks. Dia kompius sebab saya add on 15kg so total 35kg. Dia bilang beg saya 15kg je. Yang warrant tak tau ke mana menghilang haha. Mujur ada officer incharge kat sana. Dia telah settlekan.

Arghhhhh....flight saya telah DELAYED dari jam 9.25pm ke 11.20 sepertimana yang saya terima pada SMS. Sekali, jam 12malam jugak saya naik kapal. Erkhhhh...panat baa dari keningau ba saya ni...kalau tau jalan lewat2 sikit pon tidapa...7.38pm baru dapat tahu. Kasi tau awal sikit baa...

Sampai jam 3am. Bus ke teluk intan dah lama jalan. Nak tunggu jam 9am. Malas laa....terus g umah zola.

Yesss...jam 2pm....g karok sepammm kat redbox sogo hehe....=)

Then g makan kat restoren seafood kat jeram. Layan gakla. 9 org makan rm300. Ok ba kann...=)

1.25am 11 Nov 2012 jugakla saya baru smpe umahhh. Cissssss....kalau flight x delayed. Sah2 10 Nov 2012 dah ada kat umah.

I'm home.

Wednesday, November 7, 2012

9 - 18 Nov 2012

I'm coming home...!!!!!!!!
 

nandotcom | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL